Театър АТОМ представя „СТОЛЪТ”

ЛИКОхранилище 0 Comment

АТОМите имат нов проект!” – това е кодираното съобщение, което получавам от известно време по поща, фейсбук и сбирки по на бира.

Намесвам се веднага, защото искам да знам всичко, искам да знам първа и да – бързам да се похваля отново с любимите АТОМи :)

И така – представям ви “СТОЛЪТ” и всичко, което научих за него от винаги усмихнатата Стефания Георгиева.

“СТОЛЪТ” не е просто най-новата постановка на театър АТОМ – това е първият проект, в който Стефания Георгиева, Христо Таков и Камен Марин решават да работят с гост-актьор и външен режисьор.

Новите имена са Вера Молова – студентка 3 – ти курс, специалност „Танцов театър” в НАТФИЗ и френският режисьор Лоран Фестас.

“Имахме нужда да направим крачка напред, а това щеше да се случи само ако се отворим за нещо ново и различно”, казва Стефания Георгиева и продължава с историята.

“Вера срещнахме на 243 кв. м. Независим. Ако трябва да съм честна тя ми направи голямо впечатление, защото Вера не е просто танцьор, за мен тя е артист. Като казвам това имам предвид, че е отворена за света, за новото, за приключението – без предразсъдъци и спирачки, без страхове и комплекси.

Точно тези нейни качества й позволиха да се въплъти в екипа изключително бързо. Тогава си дадох сметка, че за нас, АТОМите, свободата е изключително важна – в мисленето и светоусещането…

Разбрах и колко е ценно да допускаме повече хора в екипа. От тук нататък твърдо сме решили да представяме нови, млади лица на българската независима сцена, да се явяваме трамплин за дебютиращи, свободни артисти”.

Вторият гост на екипа е френският режисьор Лоран Фестас.

“Неговото участие не е много дълго, но затова пък е изключително ценно”, усмихва се Стефания – “Много е важно да отбележа, че като театър, от АТОМ за първи път работим с режисьор.

За нас това беше едно много трудно решение, дълго търсихме човек, на когото можем да се доверим напълно. Някой, който няма да избяга от нашия стил и същевременно ще съумее да създаде история, която да вълнува”.

 

Режисьорът

Работата с Лоран не започва веднага.

Актьорите от АТОМ най-напред се отдават на едномесечен процес на изследване, който е свързан с импровизация и търсения, посветени на стола като предмет.

„Изучавахме всеки негов детайл, физика, баланс. Търсихме неговия „език”. След този едномесечен лабораторен процес имахме първата си среща с режисьора. Той изгледа многократно „суровия” материал и постепенно започна да навързва логически всички фрагменти и картини, които бяхме открили.

Някои от тях бяха просто преработени, за да могат да спомогнат на историята, други изключително добре пасваха, а трети просто отпаднаха. Лоран успя да намери сърцевината на всеки образ като изхождаше от личноста на всеки един от нас – излючително психологически подход . Това направи спектакълът личен, наш, такъв, какъвто всеки един от нас го е открил”, спомня си Стефания.

Музиката

В представлението „С Т О Л Ъ Т” има и нещо друго много интересно и то е музиката.

„Работихме с невероятно професионалната и качествена музика на Ensemble Cоntraste. Това са френските музиканти Arnaud Thorette, Johan Farjot, Karol Beffa, Raphael Imbert, музиканти, които само сме гледали по Mezzo.

Най – прекрасното е, че те ни позволиха да използваме музиката им, която между другото е записана в църква в едно френско селце. В нея присъстват много авторски варианти на Бах и Моцарт, всичко е автентично и красиво. Смятам, че за публиката симбиозата между звук и картина ще е пълна“, убедена е дамата.

 

Извън кадър

Столът се разглежда не просто като битов предмет, а като огледало на личността с нейните желания и страсти. Спектакълът е разделен на три основни части. Първата свързва стола с произхода в митологията. Втората разглежда стола като символ на политическа и върховна власт, а в третата част столът е проекция на индивидуалността и личността в наши дни.

Кой помага

Derida Dаnce Center, Арт хотел „Симона”, Фондация „ЕТЮД”, Министерството на културата, Младежки театър „Николай Бинев”

Проектът „С Т О Л Ъ Т” е инициатива на Театър АТОМ

Автори и участници са актьорите:

Стефания Георгиева, Христо Таков, Камен Марин, Вера Молова

Музика Ensemble Contraste

Музикално оформление Христо Таков

Режисьор Лоран Фестас

Фотограф Иван Дончев

Премиерата на „Столът” е на 2 октомври от 19 часа в Младежки театър „Николай Бинев”

Театър АТОМ може да следите ТУК. Всички снимки са от страницата на АТОМ.

Лика

Author

Leave a comment

Back to Top